Bedankt dat je mijn blog heb bezocht. Om de lezer nog beter op de hoogte te houden ga ik regelmatig een Nieuwsbrief verzenden. Aanmelden voor de Nieuwsbrief via johan.schoenmakers@gmail.com

woensdag 21 oktober 2009

Back Porch Boogie Band - Blue Moon Shine

Back Porch Boogie Band uit Texas heeft een behoorlijk verleden achter zich. Ruim dertig jaar is deze band met ups en downs bezig in de country-rock scene. Kerry Hunter, Roland Hall, Rodney Nicholson en Rick Hagler baren in de zeventiger jaren veel opzien met hun optredens, maar de band knalt uit elkaar. In de begin jaren tachtig wordt een poging gewaagd voor een reünie, maar dat draait al snel op niets uit. In 2008 werd het na veel wikken en wegen en knopen doorhakkend toch werkelijkheid...Back Porch Boogie Band was weer bij elkaar. Voor veel mensen een onbekende naam, maar als je hun tweede cd "Blue Moon Shine (in de zeventiger jaren heeft BPBB de lp Cranckin'up, plannen zijn er om deze te rereleasen) hoort zijn er direkt al herkenbare aanknopings punten van Poco tot aan de early Eagles. Deze texanen hebben ook een uiterst sterk punt: alle vier zijn het kanjers van zangers, met drummer Kerry Hunter en gitarist Roland Hall als voornaamste vocalisten. Producer Rick Mclaurin kwam tijdens het werken bij deze mannen zo in hun muziek, dat hij nu als nieuwe vijfde bandlid in hun midden is opgenomen. Als je als zanger (Kerry Hunter) ook nog beschikt over een stem die vergelijkingen vertoont met John Fogerty is het een feestje van herkenning op "Blue Moon Shine".
Met uiterst knappe melodielijnen geschreven nummers als The Timing ain't Right/ This ain't Kansas Toto/ Blue Moon Shine en Gypsy Blood en de perfekt in elkaar zittende harmonieën komt BPBB over als een Texaanse country band, waarvan we nu eindelijk een goede opvolger van de vroegere seventies bands hebben. Alles klopt op deze cd. Uptempo wordt afgewisseld met enkele zwijmelsongs zoals het tearjecker Remember Me die gedragen wordt door de prachtige harmonieën. "Geproduceerd" is "Blue Moon Shine" zeker niet. Mclaurin heeft gezorgd voor een rauwe mix, zodat de uitvoeringen niet gepaard gaan met bloedeloos, perfekt klinkende songs zoals The Eagles op hun laatstelijke uitspatting voor heeft gezorgd. En...het is niet alleen countryrock wat de klok slaat. Met twee afzonderlijke songsschrijvers wordt ook een willekeur aan genres ontwaard. Op het titelnummerzijn Gospel-achtige koortjes aanwezig, maar voert de countryblues de boventoon in liedjes als Louisiana Voodoo Queen en Sweet Misery. Met deze scherpte aan songs en gedrevenheid mag deze band nog wel een tijdje doorgaan. Heb ik altijd met weemoed gekeken naar bands als Poco en The Eagles...Back Porch Boogie Band heeft met "Blue Moon Shine" het country-rock vaandel overgenomen! Op de inside-cover foto bekijkt John Wayne het eens van een afstand. Ook hij heeft klaarblijkelijk gehoord dat het goed was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten