Bedankt dat je mijn blog heb bezocht. Om de lezer nog beter op de hoogte te houden ga ik regelmatig een Nieuwsbrief verzenden. Aanmelden voor de Nieuwsbrief via johan.schoenmakers@gmail.com

donderdag 3 december 2009

Carl Wirkkala - Drifters and Dreamers



Guy Clark overdonderde mij dit jaar met zijn nieuwe cd, maar singer-songwriter Carl Wirkkala uit Washington doet er nog een schepje bovenop. Aanvankelijk was hij sportief ingesteld. Carl raakte op elfjarige leeftijd toch geïnteresseerd in de muziek. Hij luisterde naar platen van Don Williams, Waylon Jennings en Johnny Cash. Wirkkala begon met het schrijven van liedjes zonder overtuigd te zijn van eigen kunnen. Hij betwijfelde of er wel iemand op zijn nummers zat te wachten. Uiteindelijk bracht Wirkkala zijn debuut-cd Ghosttown in 2004 uit met akoestische begeleiding. Hij formeerde daarna een band voor live-optredens. De cd's volgden elkaar in een rap tempo op. Wirkkalas nieuwe cd (de tweede van dit jaar) "Drifters And Dreamers" is een singer-songwriter-plaat van zeer hoog niveau. Een album in dezelfde muzikale prijsklasse als het werk van Guy Clark, Chris Smither en Cam Penner. In de studio werd Carl begeleid door Luca Holmgren (akoestische en elektrische gitaar), Dave Captein (basgitaar), Don Lawry (drums), Paul Brainard (pedal steel) en Tom Current (achtergrondvocalen).
"Drifters And Dreamers" bestaat uit dertien meeslepende klassiekers. Met zijn indringende, warme en emotionele wijze van zingen voorziet Wirkkala met zijn akoestische gitaar de eigen composties van relaxte sfeerbeelden. Singer-songwriterliedjes met pedal steel en akoestische klanken vormen de hoofdmoot op Drifters and Dreamers. In 1999 kwam producer Nels Niemela voor het eerst in aanraking met de muziek van Carl Wirkkala, die aanvankelijk niet het hoogste niveau haalde. Het maakte hem nieuwsgierig naar de singer-songwriter. De nieuwe plaat is wederom geproduceerd door Nels. Op de vijfde schijf van Carl Wirkkala "Drifters and Dreamers" staan bijzonder mooi geschreven juweeltjes, gezongen met een prachtig innemende stem en een muzikale begeleiding die de songs kracht bijzet zonder maar één moment van overheersing. Drifters and dreamers is dan ook voor mij één van de beste cd’s in de categorie singer-songwriter van 2009.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten