Bedankt dat je mijn blog heb bezocht. Om de lezer nog beter op de hoogte te houden ga ik regelmatig een Nieuwsbrief verzenden. Aanmelden voor de Nieuwsbrief via johan.schoenmakers@gmail.com

dinsdag 15 december 2009

Patrick Crowson - Finito La Comedia



Patrick Crowson komt uit Brooklyn. Als we de geschiedenisboekjes openslaan, leren we dat dit stadsdeel is opgericht door Nederlanders, die zich daar namens de West-Indische Compagnie vestigden. De naam Breuckelen werd verbasterd tot Brooklyn, dat nu met zijn vervallen en verloederde wijken vergelijkbaar is met Harlem en de Bronx. De treurigheid en zwartgalligheid hoor je overduidelijk terug in de liedjes van Crowson. Zijn debuut-cd uit 2006 kreeg veel positieve recensies van de Nederlandse en Belgische schrijvende pers. Finito La Comedia is zijn tweede cd. Patrick heeft die met hulp van bevriende muzikanten Josh en Todd Allen uit zijn band The Meanwhiles opgenomen. Beide heren ondersteunen Patricks sombere melodieën op akoestische gitaar, traporgel en af en toe ook vocaal.
Crowson heeft een melancholische en gevoelige stem. De aanpak van de nummers is uiterst traag en indringend. Liedjes met poëtische teksten zonder een refrein, maar met een herhaling van woorden. Crowsons composities hebben raakvlakken met zijn voorbeelden Bob Dylan en Townes Van Zandt. Donkere wolken pakken zich samen in het titelnummer waarin de overeenkomst met Will Oldham en James Yorkston opvalt. Crowson schreeuwt om hulp in het weemoedige I Pray For You. Deze sfeerbeelden voeren je mee naar de armoede in de sloppenwijken van Brooklyn. De donkere en sobere lo-fi productie van Josh Allen drukt zeker een stempel op deze plaat. Patrick en Josh creëren een onheilspellende en aangrijpende sfeer. Je moet wel sterk in je schoenen staan om dit juweeltje te verteren. Zeg niet dat ik je gewaarschuwd heb!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten