Bedankt dat je mijn blog heb bezocht. Om de lezer nog beter op de hoogte te houden ga ik regelmatig een Nieuwsbrief verzenden. Aanmelden voor de Nieuwsbrief via johan.schoenmakers@gmail.com

zondag 15 november 2009

Ernest Troost - Resurrection Blues



Het repertoire van de uit Californië afkomstige Ernest Troost wordt vaak omschreven als een mix van Bob Dylan, Dave Alvin en Richard Thompson. Afkomstig uit de jazz en het big band circuit heeft Troost zich al snel de folk en blues aangeleerd. Ernest is tevens een begenadigd schrijver van filmmuziek, zoals "Homefront" met Tatum O'Neal en "Beat" met Courtney Love en Kiefer Sutherland. "Resurrection Blues" is de opvolger van "All The Boats Are Gonna Rise" uit 2004. Deze tweede cd heeft een duidelijke aanwezigheid van folk, maar de blues overheerst toch op het overgrote deel van de nummers.
Zijn stem verraadt een invloed van Ry Cooder. De liedjes gaan over passie, de verloren liefde en donkere karakteristieke figuren. Hij weet uiterst zorgzaam de aandacht van de luisteraar te vestigen op zijn liedjes door een ultiem en subtiel geluid. Met spaarzame begeleiding van zijn akoestische gitaar, banjo en accordeon , Richard Green (fiddle), Scott Higgins (hi-hat, tamboerijn) en zangeres Nicole Gordon brengt Ernest met veel emotie de folk in Sad Dog Blues, Doubtin Blues en Dark Days. Het laatstgenoemde nummer heeft duidelijke raakvlakken met Gram Parsons en Emmylou Harris. De bloedmooie samenzang tussen Ernest en Nicole bezorgen je koude rillingen over je hele lijf. Maar het zijn de opwindende en meeslepende bluesnummers die deze cd dragen. Als finger picker beroert Troost met veel expressie zijn akoestische gitaar in Switchblade Heart, de footstomping Hellbound en het titelnummer van de cd. Met steun van de zangeressen Nicole Gordon, Lorie Doswell, Lauren Adams en Scott Higgins op tamboerijn bezingt Ernest op melancholische toon de gospel in Lonesome Gospel Blues. Een lekkerder afsluiting kan ik mij bijna niet voorstellen van een album, dat een ijzersterke combinatie van folk en blues bevat. Ernest Troost laat je met zijn soms grove stem en uitstekend gitaarspel veertig minuten lang genieten van ijzingwekkend mooie composities met schitterende realistische teksten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten