Bedankt dat je mijn blog heb bezocht. Om de lezer nog beter op de hoogte te houden ga ik regelmatig een Nieuwsbrief verzenden. Aanmelden voor de Nieuwsbrief via johan.schoenmakers@gmail.com

zondag 1 november 2009

Birds Of Virginia - Trees At Dusk



Bij tijd en wijle is een bandnaam zo interessant, dat je daar meer van wil weten. Birds of Virginia uit Minneapolis is zo'n band. In feite maakt dit vijftal prachtige neo-folkrock. Denk maar aan Silver Jewels, maar ook Son Volt en Elliot Smith hoort erbij thuis. Gedragen door leadzanger, gitarist en songwriter Leonard James completeren Amy Limmer (viool/zang) Sam Needham (gitaar/zang), Sam Gelfand (basgitaar/zang) en Mike Bybliw (drums/zang) Birds of Virginia. Met een vriendelijke, doch breekbare stem weet zanger Leonard James de emoties in de zelfgeschreven liedjes hoog te laten oplopen.
Mede ook door de oorverblindende sublieme harmonieën, die je doet denken aan The Byrds, Beatles, krijgt ieder nummer op het debuut "Trees at Dusk", dat in de Devil's Workshop in Minneapolis is opgenomen, een eigen klankkleur mee. De liefde en de pijn zijn twee hoofdpunten die veelvuldig in de songs van Birds Of Virginia terugkomen. Met een uitmuntende melodielijn valt Horses bij de eerste beluistering direkt al op. Het nadeel van dit buitengewoon aanstekelijk en toegankelijk lied is dat ik in het begin veelvuldig de repeattoets indrukte voor dit nummer. Ook folk-rock songs als Girl from Myanbar, Modern Woman en It's All Illusion vallen in het rijtje van Birds of Virginia-klassiekers. De semi-akoestische benadering en de uitzonderlijk mooie samenzang maken de liedjes van het kwintet uit Minneapolis uiterst uniek. Het karakter van "Trees At Dusk" kan je omschrijven als laid-back met minieme tempo-wisselingen. Samen met producer Chad Weisz heeft het vijftal gezorgd voor een album, dat je kan omschrijven als: zacht, innemend en te mooi voor woorden..




Geen opmerkingen:

Een reactie posten