Bedankt dat je mijn blog heb bezocht. Om de lezer nog beter op de hoogte te houden ga ik regelmatig een Nieuwsbrief verzenden. Aanmelden voor de Nieuwsbrief via johan.schoenmakers@gmail.com

dinsdag 17 november 2009

Geoff Muldaur & The Texas Sheiks


Waarom toch de naam Texas Sheiks? Deze vraag krijgt rootslegende Geoff Muldaur regelmatig voorgelegd als zijn twintiger-jarenproject Geoff Muldaur and The Texas Sheiks ter sprake komt. Om meer duidelijkheid te krijgen verwijs ik je naar de link onder aan deze recensie. Begin 2008 namen Geoff Muldaur en producer Roger Kasle het besluit om Stephen Bruton, die op dat moment in gevecht was met kanker, een hart onder de riem te steken met een project dat gericht was op de traditionele muzikale rootswereld. Van de oude bluesgiganten tot aan de akoestische muziek uit het diepe zuiden van Missisippi, Louisiana en Texas. Steeds met Stephen Bruton in de hoofdrol. Door hem te laten doen waar hij goed in is, namelijk muziek maken, wilden Geoff en Roger Bruton uit zijn isolement te halen. Gewoon lekkere old timey en bluesmuziek spelen. Vele vrienden van Bruton zegden hun medewerking toe aan dit unieke evenement, zoals Cindy Cashdollar, Johnny Nicholas, Suzy Thompson, Bruce Hughes en gast-sheiks Jim Kweskin, Floyd Domino en Damien Lianes.
De opnames vonden plaats in Austin, Texas. Er waren regelmatig momenten dat Stephen te ziek was om mee te spelen. Hoe ongedwongen de opnamen waren valt duidelijk te horen op de cd van de Texas Sheiks. Grommend en knauwend geven de zangers Geoff Muldaur en Johnny Nicholson de twintiger-jarenliedjes kleur. Traditionele stringbandmuziek, de blues, maar ook de Texas-swing mocht op deze cd niet ontbreken. De Texas Sheiks klinken zo authentiek als het maar kan. Of het nu Travelling Riverside (Robert Johnson), Fan It (frankie Jason) of het traditionele Don't Sell It, Don't Give It Away is, deze groep muzikanten geeft samen met Stephen een visitekaartje af waar menig old-timey of bluesartiest zijn pet voor af neemt. De chemie tussen de muzikanten is magisch. In alle nummers spat het speelplezier er van af. Dit was het laatste muzikale project waar Stephen Bruton aan meewerkte en kon afmaken. T-Bone Burnett laat ons nog weten: Geoff Muldaur and his virtuosic band of friends, my great and lifelong friend Stephen Bruton among them, have filled this music with history. A beautiful record by any measure.” Tja, wie ben ik dan nog om er verder nog iets over te zeggen? Schaf deze cd aan. Om terug te gaan naar de roots of om nog één keer te genieten van Brutons schitterende muzikale bijdragen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten